Πώς να μειώσετε την χρήση του smartphone

Πώς-να-μειώσετε-την-χρήση-του-smartphone

Η παραμονή μακριά από το κινητό σας- θήκες κινητών – μπορεί να είναι δυσάρεστη, επειδή είναι παρόν σχεδόν σε κάθε στιγμή της ζωής σας. Η απόφαση να μειώσετε τον χρόνο που ξοδεύετε κοιτώντας το τηλέφωνό σας, δεν είναι εύκολη λόγω της σταθερής σχέσης σας με αυτό. Αλλά οι άνθρωποι έχουν επίσης δεθεί απίστευτα και εξαρτώνται από τα smartphone. Η σπατάλη ωρών χωρίς σκέψη στο Instagram ή στο Twitter δεν είναι μια μοναδική εμπειρία και πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται άγχος όταν δεν ελέγχουν τις συσκευές τους. Περιττό να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτείτε να μειώσετε τη χρήση του smartphone.

Απολογισμός του χρόνου χρήσης οθόνης σας

Εάν διαθέτετε iPhone, μπορείτε να μεταβείτε στην ενότητα “Χρόνος επί οθόνης” στην ενότητα “Ρυθμίσεις” και να δείτε πόσο χρόνο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για κλήσεις, μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικά μέσα, μουσική, ταινίες κ.λπ. τις συγκεκριμένες κατηγορίες και εφαρμογές που απαιτούν το χρόνο σας, τον αριθμό των ειδοποιήσεων ανά εβδομάδα και τις λειτουργίες που χρησιμοποιείτε πρώτα κατά τον έλεγχο του τηλεφώνου σας. Άλλα smartphones έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τα εργαλεία “Digital Wellbeing” του Android.

Κάντε μια εκκαθάριση ειδοποιήσεων

Οι χρήστες έχουν πάρα πολλές ειδοποιήσεις. Πράγματα όπως μηνύματα, υπενθυμίσεις ημερολογίου και ειδοποιήσεις απάτης με πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι εντάξει, αλλά άλλες ειδοποιήσεις γενικά διακόπτουν την παραγωγικότητα και αποσπούν τους ανθρώπους από τη δημιουργία σχέσεων με άλλους στην πραγματική ζωή.

Βάλτε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία κλίμακας του γκρι

Τα περισσότερα πράγματα για τα smartphone έχουν σκοπό να σας προσελκύσουν και να σας κρατήσουν αφοσιωμένους. Αυτό περιλαμβάνει το πώς φαίνονται. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι η αλλαγή του τηλεφώνου τους σε κατάσταση κλίμακας του γκρι μετριάζει τον πειρασμό να τους ελέγξει. Απενεργοποιήστε το χρώμα στην οθόνη σας. Κάνει αμέσως το τηλέφωνο πολύ λιγότερο ελκυστικό. Δεν πρόκειται να σας συναρπάσει τόσο αυτό που βλέπετε στην οθόνη και το περιηγηθείτε.

Αναδιατάξτε τις εφαρμογές σας

Ένας άλλος τρόπος για να για να μη σας γοητεύει το κινητό σας σας είναι να κάνετε κάποια αναδιάταξη. Περιορίστε ό, τι υπάρχει στην αρχική οθόνη σας και αποκρύψτε τις δελεαστικές εφαρμογές σε φακέλους. Αυτή η τακτική μειώνει την ευκολία των αντιπερισπασμών. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε πλήρως τις εφαρμογές που είναι πιο πιθανό να ελέγχετε συνεχώς και να δεσμεύεστε ότι θα κάνετε μόνο ορισμένες ψηφιακές δραστηριότητες, όπως τον έλεγχο των κοινωνικών μέσων, σε έναν υπολογιστή.

Μην χρησιμοποιείτε τη δόνηση

Η λειτουργία δόνησης είναι ένας δολοφόνος της παραγωγικότητας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό πράγμα βάζοντας τα τηλέφωνά τους στραμμένα προς τα κάτω και απενεργοποιώντας τον ήχο. Τι γίνεται όμως όταν δονείται; Οι χρήστες smartphone μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον πειρασμό να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους επιλέγοντας συγκεκριμένα είδη ειδοποιήσεων που θα προκαλέσουν κραδασμούς και διατηρώντας όλα τα υπόλοιπα σε πλήρη σιωπή.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο

Εάν θέλετε πραγματικά να έχετε οικειότητα και σύνδεση με ανθρώπους ή να κάνετε οποιαδήποτε εργασία, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να είναι σε επαφή με το βλέμμα σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας στην τσάντα σας αθόρυβο και μην το ελέγχετε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας με ένα άλλο άτομο ή όταν είστε στη δουλειά. Και αν πρέπει να το ελέγξετε, αντιμετωπίστε το σαν να κάνετε μπάνιο ή διάλειμμα για τσιγάρο. Ζητήστε άδεια για να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας και αφήστε το τραπέζι για να το κάνετε.

Αφαιρέστε τις εθιστικές εφαρμογές από την αρχική οθόνη

Μια άλλη εύχρηστη μικρή συμβουλή που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη για μένα είναι απλά να απαλλαγούμε από εθιστικά εικονίδια εφαρμογών από την αρχική οθόνη σας. Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά πιστέψτε με, λειτουργεί. Τις περισσότερες φορές, ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας για να ελέγχετε γρήγορα την ώρα ή τις ειδοποιήσεις, αλλά με κάποιο τρόπο καταλήγετε να σερφάρετε στο Instagram για μισή ώρα.

Εάν αυτό το σενάριο είναι πολύ οικείο, σίγουρα θα πρέπει να δώσετε μια ευκαιρία. Η προσθήκη μερικών επιπλέον βημάτων για να φτάσετε στις αγαπημένες σας εφαρμογές μπορεί να προχωρήσει πολύ. Ουσιαστικά θα σας βοηθήσει να σπάσετε αυτήν την τάση για εκκίνηση εφαρμογών όπως το Facebook μόλις ανοίξετε το τηλέφωνό σας.

Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας στο κομοδίνο

Η ατελείωτη ροή δεδομένων στο τηλέφωνό σας πριν και μετά τον ύπνο είναι επιβλαβής για την ξεκούραση και τη γενική υγεία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συνήθεια είναι να μην αφήνετε το τηλέφωνό σας στο κομοδίνο τη νύχτα.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να σας εξοικονομήσει μια ώρα από την ώρα οιυ χρησιμοποιείτε το κινητό σας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την επιθυμία να συνεχίσετε να πατάτε το κουμπί αναβολής. Φυσικά, μπορείτε ακόμη και να επενδύσετε σε ένα παλιομοδίτικο ξυπνητήρι αν έχετε συνηθίσει να ρυθμίζετε ξυπνητήρια λίγα λεπτά πριν χρειαστεί να ξυπνήσετε.

Ορίστε χρονικό όριο χρήσης μιας εφαρμογής

Αφού καταλάβετε ποιες εφαρμογές χρειάζονται χρονικούς περιορισμούς, ήρθε η ώρα να ορίσετε όρια. Ωστόσο, το μυστικό για μια υγιή αποτοξίνωση είναι να ξεκινήσετε αργά. Ο αποκλεισμός του Instagram εντελώς από τη ζωή σας δεν είναι η λύση ακόμα. Σταδιακά θα πρέπει να νιώθετε άνετα με τους περιορισμούς και να συνεχίσετε να αυξάνετε τα όρια με τον δικό σας ρυθμό.

Για παράδειγμα, αν περιηγείστε τακτικά στο Instagram για μία ώρα, θα πρέπει αρχικά να μειώσετε το ένα τέταρτο αυτού του χρονικού διαστήματος και να διαμορφώσετε ένα όριο 45 λεπτών. Κάντε το ίδιο για τις υπόλοιπες πιο χρονοβόρες εφαρμογές σας. Στη συνέχεια, κάθε μία ή δύο εβδομάδες, μειώστε το χρονικό διάστημα ακόμη περισσότερο.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.