ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για την αστυνομία της Μινεάπολης

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για την αστυνομία της Μινεάπολης


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα σε βάρος της αστυνομίας της Μινεάπολης, μία ημέρα μετά την ετυμηγορία ενοχής του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης ακολούθησε ένα μοντέλο ή πρακτικές διατήρησης της τάξης αντισυνταγματικές ή παράνομες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Η έρευνα, ξεχωριστή από εκείνη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στοχεύει να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης (βόρειες ΗΠΑ) έκανε συστηματικά υπέρμετρη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των νόμιμων διαδηλώσεων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα αφορά, επίσης, πιθανές διακρίσεις ή κακομεταχειρίσεις που διέπραξε η αστυνομία σε βάρος ατόμων με προβληματική συμπεριφορά, είπε, επίσης, ο Γκάρλαντ.

Εάν αποδειχθεί η διάπραξη παράνομων πρακτικών, ενδέχεται να ακολουθήσει μια δικαστική διαδικασία που θα στοχεύει να υποχρεώσει την πόλη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας της.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενεργήσει με τρόπο αποφασιστικό σε αυτήν την αναζήτηση της δικαιοσύνης» στη Μινεάπολη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕResource hyperlink

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.